PÅSKTÅRTAN

Den här tårtan slängde jag ihop under påsken och måste faktiskt säga att den blev väldigt god. Gillar du citron så kommer du garanterat älska den! Receptet har ni här nedan och det kommer från Linda Lomelinos underbara tårtbok! Jag lade dock till ett litet paket cream cheese och lite florsocker i grädden för att få en lite mer fräsch och syrlig känsla! 

Du behöver

Citronbotten
3 st stora ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 st citron, rivet skal

Lemon curd (ca 3 dl)
1,5 dl strösocker
2 st stora ägg
2 st citroner, saft och skal (ca 1 dl saft)
50 g rumsvarmt smör, i kuber

Citrongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd (se ovan)
2–3 msk strösocker

Gör så här

Citronbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter.
Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg och sockerblandningen.
Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i 50–55 minuter.
Lemon curd
Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
Citrongrädde
Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.
Sätta ihop tårtan Dela bottnen i tre delar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut ett jämnt lager lemon curd över bottnen.
Upprepa tills du har använt två bottnar och avsluta med den sista bottnen med den skurna sidan ner.
Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan.

Lycka till!!! 

 

Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Super fin tårta!

Upp