SEMLOR

(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Idag bakades det semlor för fulla muggar hos Anna och inte en dag för tidigt om ni frågar mig! Är verkligen helt semeltokig och äter alltid den första semlan alldeles för tidigt så när det väl är dags för fettisdagen har jag nästan tröttnat, eller egentligen inte... sa jag att jag äter alldeles för många också, så gott så gott!
Och trots detta evighetsmörker så lyckades vi även föreviga dessa små underverk som faktiskt vart dom godaste på länge. Det är verkligen något speciellt med hemmagjorda semlor, även om man köper på dom bästa bagerierna så finns det inget som går upp mot hemmagjorda enligt mig och med en kopp nybryggt kaffe så blir det ju den bästa lilla fikastunden man kan tänka sig.
 
Vi använde oss av Leila Lindholms recept som jag tycker är det överlägset bästa och om ni inte provat så gör det!!
 
 

1 SATS VETEDEG

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

FYLLNING

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

HEMGJORD MANDELMASSA, 1/2 KG

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 SATS VETEDEG

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

HEMGJORD MANDELMASSA

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

SEMLOR

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Allmänt, Mat & bak | |
#1 - - Jennie:

Det är gott med semla.

#2 - - Johanna:

Jättefina bilder! Jag har typ ätit 11 semlor i år redan, haha! Fått fullständigt dille :P

Svar: Haha åh men det är ju bara så gott 😍😍😍
Jasmina Bylund

Upp