BLOMBUD

(null)

(null)

(null)

I torsdagskväll fick jag typ världens härligaste överraskning, precis när jag hade kurat ner mig i soffan med mjukiskläder så knackade det på dörren och där stod en budkille med en stor bukett helgblommor och det var inga mindre än Flowery som önskade mig en fin helg! Kan helgen på riktgt få en bättre start än så?! Nä tror inte det faktiskt. Flowerys grej är nämligen att man kan prenumerera på snittblommor och sedan levererar dom direkt hem till dörren. Så värt och så lyxigt! Vem gillar inte att ha snittblommor hemma liksom... Väldens bästa grej tycker jag! 
Allmänt | | En kommentar |

KÖKET

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Som nu har bytt plats igen... men nu tror jag att det hittat rätt! Jag menar hur härligt är det inte att stå och diska och laga mat vid fönstret, borde ju gälla även dom små va?

Hur som helst så får jag alltid såå himla mycket frågor om detta kök och det är faktiskt så att det är ett helt vanligt barnkök från ikea som har fått sig en liten renovering. Bänkskivan har jag slipat upp ordentligt och betsat med en mörkbrun bets. Själva köket har jag målat med snickerifärg och jag målade även över det lilla fönstret. Sedan har jag spacklat igen hålen för handtagen, borrat nya och satt dit nya små knoppar. Plättlätt och ganska kul också om ni frågar mig. 

Vad gäller kulören så har jag säkert målat om det typ 10 gånger men just nu har den samma fina gröna färg som resten av den delen i rummet, vilken färgkod det är är dessvärre lite hemligt än så länge men håll utkik hos Anna närmsta veckorna och snart kommer hon berätta allt om denna perfekta gröna som faktiskt är hennes egen!
Allmänt | | En kommentar |

SEMLOR

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Idag bakades det semlor för fulla muggar hos Anna och inte en dag för tidigt om ni frågar mig! Är verkligen helt semeltokig och äter alltid den första semlan alldeles för tidigt så när det väl är dags för fettisdagen har jag nästan tröttnat, eller egentligen inte... sa jag att jag äter alldeles för många också, så gott så gott!
Och trots detta evighetsmörker så lyckades vi även föreviga dessa små underverk som faktiskt vart dom godaste på länge. Det är verkligen något speciellt med hemmagjorda semlor, även om man köper på dom bästa bagerierna så finns det inget som går upp mot hemmagjorda enligt mig och med en kopp nybryggt kaffe så blir det ju den bästa lilla fikastunden man kan tänka sig.

Vi använde oss av Leila Lindholms recept som jag tycker är det överlägset bästa och om ni inte provat så gör det!!


1 SATS VETEDEG

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

FYLLNING

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

HEMGJORD MANDELMASSA, 1/2 KG

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 SATS VETEDEG

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

HEMGJORD MANDELMASSA

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

SEMLOR

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Allmänt | | 2 kommentarer |
Upp